Dynamische weeguitrustingen – Wallonië

Over deze werf

Yvan Paque ontfermde zich over de installatie en het onderhoud van weegstations voor zwaar vervoer op de autosnelwegen van Wallonië.
 • Bouwheer

  Openbare diensten Wallonië, operationele generale directie van Wegen en Gebouwen
 • Datum

  Installatie: 2014 - 2015 / Onderhoud: 4 jaar
 • Plaats

  Maisières (Autosnelweg A7), Rhisnes (Autosnelweg A15), Nil Saint Vincent (Autosnelweg A4), Awans (Autosnelweg A3) en de parking Léglise (Autosnelweg A4)
 • Bedrag

  +- 3.000.000 €
 • Specialiteit

  Elektromechanica

Beschrijving van de werf

Yvan Paque heeft 4 dynamische weegstations geïnstalleerd op de Waalse autosnelwegen

De weegstations zullen ervoor zorgen dat de agenten die instaan voor controle :

 • Te zwaar geladen camions kunnen lokaliseren
 • Deze kunnen oriënteren naar uitgeruste zones (snelwegparkings)
 • Een precieze weging van zwaar vervoer kunnen uitvoeren.

In 2006 was het netwerk dat Wallonië structureert al eens uitgerust met statische weegstations. De twee soorten stations, namelijk dynamische en statische, zouden dus moeten co-bestaan en zich vervolledigen.

Het statische weegstation is een weegstation dat zich bevindt langs de autosnelwegen die zwaar verkeer vanuit een lage snelheid of in stilstand kan wegen ; de techniek bestaat uit het as per as of het wiel per wiel wegen van zwaar verkeer dat vermoedelijk te zwaar geladen is. Dit type installatie vraagt om een visuele voorselectie van de voertuigen die vermoedelijk een te zware lading vervoeren door de controle-agenten, zodat deze naar de weeg-site kunnen gebracht worden.

Het dynamische weegstation kan aan een normale snelheid zwaar verkeer wegen. 5 dynamische weegsites zijn geïnstalleerd in Wallonië, het betreft het monteren van een portiek uitgerust met een sensorsysteem en de transmissie van data doormiddel van een informaticasysteem.

SPW en de federale politie hebben toegang tot het dataplatform elke keer dat zwaar verkeer door de portiek rijdt. Elk dynamisch weegstation is gelinkt aan een statische weegsite, die zich bevinden op parkings van snelwegen. De politie die zich achter de portieken bevind, krijgt de informaties op een touchscreen tablet en kan vanaf dan het zwaar vervoer onderscheppen op basis van de informatie opgeslagen door het informaticasysteem van de portiek. Dit systeem staat een minder willekeurige, gerichtere en effectievere controle toe.

De integratie van de weegstations op autosnelwegen garanderen duurzaamheid en een goed onderhoud van de wegen.